Monday, February 8, 2010

Kuala Terengganu in memories ♥

Bile dah bosan x de keje nie, macam2 la perkara yg bermain di benak pikiranku..(eheh ayat x bley blah). Akhir bulan 2 nanti, aku akan mengikuti rombongan x-opismate aku bercuti ke Kuantan & Terengganu.
Tak sabar la nk pergi, lebih2 lagi nk g Tengganu!

Bandar Kuala Terengganu

 sebut pasal Tengganu, aku ada BANYAK kenangan kat situ..especially zaman kanak2 aku..huhu.  aku dulu slalu kena buli dgn abg2 aku yg 3 org tuh..masa aku kecil2 dulu, my parents tinggal kat Kuala Terengganu, sbb ikut abah aku yg kena bertugas kat IPK K.Trg. Masa pindah kat KT, semua adik-beradik aku ikut, kecuali adik aku yg last (No) sbb dia still baby lagi, nenek aku yg jaga dia kat Klang, sbb memandangkan mak aku kerja, tiada sapa yg nak jaga dia. Jadi, terpaksalah tinggalkan No kat  kampung..                                                      
Kitorg tinggal kat KT lebih kurang 6 tahun. Aku duk sana sejak umur aku 5 tahun sampai la abis darjah 6. Memang banyak kenangan manis kat KT tuh, terutama skali bila tinggal kat Berek Polis Jalan Kamaruddin (famous tau berek polis tuh :DD) Umah aku dekat dgn tempat keja mak ayah aku (mama & abah keje tempat sama, cuma lain2 department). So tengahari mak aku slalu balik umah masak, pastu pegi keje balik.

 Pantai Batu Burok

Cite pasal aku adik-beradik (excluded No sbb dia jauh hehe), aku SELALU kena BULI dgn abg2 aku, terutama abg aku yg no 2 (Mael). Tapi Mael dgn abg aku yg sulung pon slalu gaduh jugak..biasalah, darah muda hehe..Aku dgn Mael memang tak bley duduk dekat2, ade je bende yg nak digaduhkan. Hal2 kecik pon bley dibawa kpd pergaduhan besar. Memandangkan aku satu2nya anak pompuan masa tue, jd aku agak *manja* sket.. :DDD
                                                                                                        
Gaduh sket asyik call abah aku yg tgh keje..sket2 call, sket2 call, sampaikan abah aku dah x larat nak marah dah..(tetiba rasa bersalah plak asik kacau abah keje..huhuhu) mak aku lagi la...dah memang x larat nk marah anak2 dia yg suke bergaduh nie..mak aku pun lembut, mana kitorang nak makan saman hehe..Boleh dikatakan tiap2 hari la kitorg gaduh. Yg jadi mangsanya, slalunye aku la. Aku pon x tau nape aku slalu gaduh zaman kecik2 dulu..maybe sbb *terlalu manja* sangat kot..tp bila besar nie, aku x de la manja pon..or maybe sbb aku ni suka melawan..hmm, aku x nafikan aku suke melawan masa kecik2 hehe.. lagilah dorang sedap membuli heh. Aku ingat lagi kata2 pujukan abah aku, bila aku menangis, pastu ngadu kat dia, abah aku akan cakap, "dah eila, jgn kawan dorang lagi, dorang tue SINGA, kat umah kite ada ada 3 ekor SINGA, eila jgn dekat dgn singa2 tuh" ..haha

 Masjid Tengku Tengah Zaharah @ Masjid Terapung

masa zaman aku kecil, aku rapat dgn abg aku yg no 3 (ayim)..mungkin sbb jarak umur kitorg dekat, beza umur 1 tahun je..aku ingat lagi, masa skola rendah, aku n ayim skola petang, memandangkan mak abah aku kerja, jd dorang x dpt nk antar kitorg g skola. Jadi, kitrg terpaksa naik beca..Masa tue beca adalah kenderaan terpemes kat KT tuh..hehe. Aku ingat lagi pak cik yg bawa beca tue..kesian dgn dia pon ade..tp pak cik tue memang best la..peramah.. rasanya 2 tahun kot kitorg naik beca dgn dia.. macam mana la keadaan pak cik tue skrang yer?

 gambar beca

aku pun dah 12 tahun x menjejakkan kaki kat KT.. sbb tue aku rasa AMAT TERUJA nk ikut rombongan kak ct, en iman, en bakar, kak yana, syanie, anis dan alia pergi kuantan dgn terengganu nanti..dah lama beb x jejak kaki ke KT tue..dah la KT tue tempat kenangan zaman kanak2 aku..(sampai skrang penulis masih menganggap dirinya org Terengganu :DD)  

Fav place for woman :DD

Bukit Puteri

 Aku x dpt bayangkan perasaan aku bile menjejakkan kaki ke sana nanti..sure aku akan terkenangkan pelbagai peristiwa pahit manis zaman kecik2 dulu..tp rasanye lagi banyak kenangan manis drpd pahit hehe..
bak kata pepatah jepun "natsukashi~".. aii, tak sabar betoi nk p KT!~

 
amin..



all pics credit to : google



2 comments:

HafizChan said...

Amin!!!


Kopok gote jangan lupa!

SheiLa said...

dah lame x dengo kopok gote..
selalu org sebut kepok leko je..hehe

//ko org ganu ke?