Thursday, January 28, 2010

Never Say Die



YUI - Never Say Die

At times we get sick and tired of everything
But good things are part of life too
That’s how we continue living on
Baby Never mind Never say die

Deception occurs sometimes
Even your reflection in the mirror probably knows that
Looking up, we’re flying right into outer space
Where will the boundless blue skies of tomorrow be?

Things which you just got to do
Be it accomplishing them or it not going smoothly
Even when you’re feeling down
Baby Never mind Never say die

Overly-kind people are just no match for sneaky ones
But nothing can be changed
I feel like relying on God
Tossing in a coin It’s alright

At times we get sick and tired of everything
But good things are part of life too
That’s how we continue living on
Baby Never mind Never say die

Though exhausting all energy and falling asleep
Is a way to take my mind off thoughts for a while

Things which you just got to do
And at times you can’t see clearly
Stopping in my tracks and thinking
But Baby Never mind Never say

At times we get sick and tired of everything
But good things are part of life too
That’s how we continue living on
Baby Never mind Never say die

credit : uchihamel

Tuesday, January 26, 2010

Happy 23rd birthday ♪



誕生日おめでとう, 加藤渉 -くん ! ♪(*^o^)





Hari nie merupakan besday my best friend, Wataru yg ke-23. Dah besar rupanye kawan aku yg sorang nie hehe. Malam td sanggup stay sampai kul 1 utk wish besday for him.. Niat nk call dia, tp xntah nape aku x bley call die..(adakah aku yg x reti buat international call huhu)..last2 dia yg call aku :DD (fyi, call rate M'sia - Jepun lebih mahal dr Jepun - M'sia)

Masuk tahun nie, dah hampir 3 tahun aku dan Mastura mengenali Wataru. I still remembered the 1st time we all berjumpe in Feb/Mac 2007. Wataru dan sebilangan pelajar Jepun dr University Tokushoku menginap selama sebulan di kolej kitrg dulu (Kolej Dato ‘Onn). Sebenarnya dorang datang UKM sebab nak belajar bahasa Malaysia dan bahasa Inggeris di ATMA. Kebetulan pada semester itu juga aku mula mengambil kelas bahasa jepun. Jadi, peluang utk berkenalan dgn sahabat2 dr jepun ini mestilah tak harus dilepaskan. Apa lagi, aku pun gunakanlah pengetahuan aku dlm bahasa jepun utk berkenalan dgn dorang. Hehe..


detik awal perkenalan


Teringat lagi masa aku dan Tuya pergi ketuk pintu bilik dorang utk menjual key-chain. Huhu...
Dan dari situlah kitrg berkenalan. Dan honestly said, kawan2 dr jepun nie amat peramah. Cuma kite perlu mulakan dulu menegur mereka. Then they will start to talk to you. Agak havoc juga la masa mula2 kitrg berjumpe. Nak kata diorg fasih sangat bahasa malaysia pon x de la sangat, english la lagi.. dah macam ayam dengan itik je kitrg haha..tp lama2 masalah bahasa tue x menghalang persahabatan kitrg..



 Putrajaya sambut merdeka 2007


 Seiju, Tuya and Wataru

Since kenal dgn Wataru, boleh dikatakan every year dia datang Malaysia. Dia selalu mai sini setiap bulan Mac dan August. Tak pernah lg dia x dtg sini sejak tahun 2007. Even masa aku dan Tuya konvo pun, dia sanggup datang w/pun sekejap. Memang tabik spring arr kat dia. Sanggup dtg dr jauh utk tgk kitrg konvo. Cuma tahun nie je Wataru x dpt datang sini, sbb giliran dia plak nak konvo bulan 3 kang. Hajat di hati, aku nak sangat pergi Jepun untuk tengok dia konvo, sebagaimana dia yg sanggup dtg sini utk kitrg. Tapi masalah kewangan membataskan niatku itu. Huhu..Waaaa..dah la masa dia konvo tue adalah musim bunga. Tentu best giler dikelilingi bunga2 sakura..

Seiju, Tuya, Wataru and Akihiro



Wataru with his parents..thanks to Shima sbb kasi pinjam baju melayu :DD
(hensem kan? hehe)
 



3 things yg aku respek dgn Wataru :
1) tak penah lupa utk smsed ucapkan thanks everytime kitrg bawak dia pegi jalan2
2) seorg yg sangat setia pada kawan
3) bende yg aku paling respek : kadang2 Akihiro or Seiju pakai ipod sambil berborak dgn kitorg. Aku penah tanye Wataru, nape dia x pakai ipod juga, katanya " itu tidak sopan, kerana perlu dengar org bercakap" (ayat BM dia adalah BM bahasa baku :DD)..maksudnye, tak sopan dgr ipod kalu org sedang bercakap..kena dengar dgn sepenuh perhatian... =)



 Hopefully persahabatan kami akan terus kekal sampai bila2.. (@^-^@)

Monday, January 25, 2010

Pesanan untuk diri..


Pesan pada diri....

Jangan tersalah memberi hati pada insan yg tak sudi, pada insan yg tak mengerti.

Kerna...sekali kau memberi, selamanya dia di hati.. 

Kerna..skali kau dilukai..sampai mati tetap kau ingati.. 

Pesan lagi pd diri...

Hati-hatilah dlm memberi hati..

Sebab ia hanya utk insan yg tahu menghargai...

Betapa tingginya nilai SEKEPING HATI...



credit to: aniso


Friday, January 22, 2010

I Missed My Old Job

Yes, I REALLY MEAN it =(

Stockbroking Department, CIMB Investment Bank Berhad

The place where I started my work journey.
The place where I obtained an experience as employee.
The place where I've got to know about the real working life.
The place where I've learned to be independent.

I admitted that I've done a BIG mistake in my life = resign.

It has been 3 months since I working in my new place. Nothing against my current employer. My boss is a very caring person. The work environment here is absolutely enjoyable. All my officemate are very kind and friendly.

Everything was amazing. It just that I can't find my satisfaction with my current job. Frankly speaking, my job is just key in data for billing and standby for the task from my boss. Sometimes I really felt bored with my job. I do nothing. Different with my old job, everyday is busy, from morning until evening. But, I enjoyed every single day of it. However here, I can't sit down and do nothing. Sometimes I felt embarrassed with my officemate. My boss paid me higher than them, but all I do is just sit down and do nothing. I'm thinking to find new job, but I can't. I LOVE my boss and my co-worker. I don't know if I can hold on until then.. =(

Wednesday, January 20, 2010

(*T_T)

warghhhh!! aku dah ilang ingatan tentang akaun!!~

just now one of my friend asked me about accruals and deferral...
but I can't answer her straight away, it took me a couple of minutes to answer her question.
I can't believe I totally forgot about it! I should study account again *crying*

Tuesday, January 19, 2010

Outing With Opismate MCY

Saturday, Jan 16 2010

Tercatat la sejarah buat pertama kalinye office girl MCY keluar beramai2 pergi berpoya2..hehe..kami bercadang nak main bowling dan berkaraoke. Memandangkan hari sabtu merupakan hari kerja separuh hari, jadi kitorg decided utk berpoya2 after opis hour [kesian tak kat kami yg terpaksa bekerja on Saturday (;-_-)

department aku (eceh, department aku tuh hehe) aka department ODD semuanye pakai bertemakan pink. Manakala department Alia aka department Admin bertemakan kaler itam. Konon2nye kami akan berlawan bowling antara department satg..hehe


ODD girl

Tepat je jam 1.30 ptg, kami berkonvoi ke Klang Parade(KP). Asalnye cadang nak maen bowling dulu, tp sampai2 je dekat KP, pusat bowling penuh pula. Last2 kitorg terpaksa ubah plan. Memandangkan semua pon dah tak sabar nk tunjuk bakat menyanyi masing2, jadi kitrg pon pergilah berkaraoke dulu. Bowling plak kitrg cadang nk main kat Ole2, Seksyen 18 Shah Alam.



Sebelum layan karok, ofkoz la kena isi perut dulu.. hehe..Masuk2 je bilik karok, jadi havoc semuanye. Macam2 lagu yg dinyanyikan, dari lagu slow ke lagu rock, lagu sedey ke lagu gembira, lagu dangdut etc. Boleh tahan jugak budak2 nie semua. Umur je muda2 belaka, tp sume layan lagu2 veteran je.. :DD

efa yg excited nk nyanyi 


giliran ayu plak


kak yam sempat lg posing


fifi yg penuh semangat tunjukkan bakat


kak yam, siti dan ayu

 
siti yg shy2 cat pada mulanye :DD

 

Alia dan me


happy!~


Giliran Ayu dan Effa sambil diiringi penari latar :DD

 

Berkarok selama 2 jam, memang happening giler dlm bilik tuh :D bukan setakat berkaraoke atas kerusi, atas meja pun kitrg belasah..(kalulah pelayan kat situ tau, x senonoh anak2 dara nih hehe).. Memang tabik spring kat dorang sumer, memang x de cover2..semua memang sporting abis.. Agak2 bila masing2 punye tekak dah terasa kering, kitrg pon amek keputusan utk g maen bowling plak.. So berkonvoilah kami ke Ole2 Shah Alam..

Selesai sudah berkarok, kami bergegas pula ke Ole2 Shah Alam. Kak Yam kata pusat bowling kat sini x ramai org, so sbb tue nak main kat Ole2.. mmg betul pon kata Kak Yam, bowling kat Ole2 tue x lah sepenuh di KP. So sampai2 saje Ole2, terus stat game bowling. Awalnya cadang nak lawan antara department kan? tp last2 nye lawan sendiri2 hehe..Yeyer je masing2 berpakaian tema.. :DD



masing2 tengah tunggu giliran 


kak yam n siti sedang beraksi

Well, bila sebut pasal bowling, x sah la kalu x de kejadian bola terlepas ke belakang dan bola masuk longkang. Ada 2 kali kejadian bola terlepas ke belakang, masa Effa dan masa Fifi. memang gelak guling2 kitrg kat situ. Sampaikan pakcik kat line sebelah pon bley terkejut bila dengar bola jatuh ke belakang. Kan ke kuat bunyiknye? (haha..seriously, memang rasa lawak sangat..sampai keluar air mata gelak..LOL)



Kitrg main 2 game, game pertama dimenangi oleh :
1st place : Siti
2nd place : Ayu
3rd place : Effa



Result utk 2nd game :
1st place : Siti (lagi..)
2nd place : Fifi
3rd place : Kak Yam

//penulis mendapat tempat last sekali utk kedua2 game..Penulis akui dirinya tiada bakat utk main bowling (*-*)

bergambar beramai2 selepas selesai bowling

Habis je main bowling, masing2 nak balik umah daa. Tapi sebelum tue, sempat lagi kitrg singgah kat the famous Char Kuey Tiew kat Meru tu.


bergambar kenangan sebelum balik

Char Kuey Tiew memang sedap dan merbeles.. Terima kasih kat Effa sebab belanja kitrg makan Char Kuew Tiew. Agak2 dekat pukul 9 lebih, barulah masing2 balik rumah. Memang seronok sangat dapat outing dengan dorang. Kerja2 jugak, tp aktiviti riadah tak bley dilupakan. Harap2 next time kitrg dapat buat outing lagi.. = )

Saturday, January 16, 2010

Tribute to My Beloved Thing ♥

Yatta!~ hari nie aku dapat balik kereta kesayanganku, selepas selama 5 hari aku terpaksa menggunakan kereta abgku no 3 (ayim)...


aku terpaksa gune kete ayim sbb ayim gune kete aku (~.~)..

last sunday, after je balik dr bagan lalang & selepas selesai sesi menonton wayang bersama En Iman & the geng, aku straight pegi umah ayim kat Sri Kembangan, sbb nak tukar kereta dgn dia.. actually kete dia nak kena servis, dan abah aku akan tulun serviskan kete dia..tapi oleh kerana dia MALAS nak turun Klang, jadi terpaksalah aku mengorbankan diri utk pegi sana tukar kete..

w/pun kami menggunakan model kete yg sama (myvi), tp aku tetap lebih gemar dgn kete aku..ahakss..w/pun kete ayim lebih baru & lagi berkilat, aku ttp suka kete aku..
sbb kete aku w/pun agak lama compare dgn kete ayim dan agak calar-balar, tp dr segi handling dan pick up, kete aku lagi beshh! (eheh puji kete sendiri :DD)

seriusly said, kete aku tue adalah benda yg paling aku sayang dalam dunia nie.. kalu tak de kete tu, aku x tau cam ne aku nak survive..aku juga agak bersifat defensive bila ada perkara berkaitan kete tuh..sampaikan sape2 nak pinjam, hatta abg2 aku atau abah aku sendiri, aku agak susah nk kasi..(tp bukan kedekut tau hehe)..ade je alasan aku huhu.. tapi last2 kasi jugak pinjam :DD

so far, alhamdulillah sangat sbb selepas hampir 3 tahun bersama kete tuh, tak pernah sekali-kali kete tue buat hal, x penah rosak dan tak penah meragam pun.. seingat aku, sekali je enjin kete x bley stat, itupun sbb air bateri abis hehe..dan itupon masa kat rumah..

sebut pasal kete nie, aku teringat masa mula2 abah call aku, cakap yg dia nk belikan kete sempena besday aku yg ke-21..bayangkan dia call aku pukul 8 pagi, masa tue aku kat asrama di ukm, tgh lena diulit mimpi, tetiba abah call citer pasal berita gembira nie..x ke excited?? terus x jd tidoq, sepanjang hari tak keruan je rasa :DD

tp masa 1st time abah call aku, masa tue cadang nk beli kenari.. masa tue aku pon x kisah kete ape2 pon, asalkan ada kete..hehe..since then, aku asik la usya kenari je..

sampailah satu hari tue, abah tetiba call, katanye dia dah order MYVI! dlm masa 2 bulan lg dapat arr..aku masa tue tergamam, tak sangka plak abah nk beli model kete yg baru di pasaran (masa tue MYVI agak baru keluar di pasaran m'sia).. tertanya gak nape tetiba nk beli MYVI, sbb hari tue bukan kata nak beli kenari ke? sekali abah cakap yg memang nk beli kenari, tp disbbkan kata2 abg aku no 2 (mael) yg cakap kete kenari tue x lawa sbb cam kotak, terus abah aku tukar pikiran..bayangkan, dgn kata2 mael tue abah bleh ubah pikiran terus..besar pengaruh mael tue.. (ye la, dah separuh duit downpayment tue dia yg bayar huhu)..last2nye MYVI jadi pilihan.. dan aku amat bersyukur sbb MYVI nielah yg jadi teman setia aku, pegi mana2 mesti dgn ia, masa keje kat damansara pon dgn ia, keje kat KL pon dgn ia, pendek kata aku mesti dgn ia.. aku betul2 sayang kat kete tu.. aku x kisah kalu x de ape2, asalkan bukan kete tuh =)
dan disebabkan cemerlangnye prestasi myvi nie, sampaikan ayim pun beria beli myvi jugak tp kaler silver..tp myvi dia x besh, dan x sehebat myvi di bawah ini ♥