Wednesday, November 16, 2011

Mata Bengkak...

semalam satu kejadian yg amat misteri boleh aku simpulkan..

1st time aku diserang mata bengkak...SECARA TIBA2 plak tue..nak kata aku nangis, mmg x de la kan.. lagi pulak, bengkak mata bukan bengkak sebelah, tapi dua2 belah bengkak sekaligus..!

alkisahnye malam td sebelum tdo aku masuk bilik air..masa dlm bilik air tetiba mata aku jadi gatal..so aku gosok2 je la mata tue kan, cam yg biasa aku buat..tp kali nie gatalnye lain macam sgt..so pas gosok2 mata tue, sakit tue x surut2 jadi aku cuci mata aku dgn air paip..at the same time, tiba2 aku terus diserang selesama, mengalir2 hingus x henti2.. tp aku anggap biasa la sbb aku mmg selalu kena selesema. so x de kepelikan di situ..

Pas dah cuci mata dgn air, ingat mata dah ok kot..so ingat terus nk tdo..tup2 aku rasa mata aku sakit sangat2..dah letak ubat mata tp sakitnye makin terasa.. macam benda yg mencucuk2..last2nye aku tengok kat cermin, mata aku bengkak, giler2 punye bengkak, dua2 mata plak tue... masa tue jam dah menunjukkan kul 1 lebih, x bley tahan, terus kejutkan mama bgtau dia ttg perkara nie.. 

mama pun mula2 ingat sakit mata biasa..pastu bila dia da pakai spek mata, hah amik! dia pun terkejut besar tgk bawah mata aku mula membengkak..mata aku jadi sepet sgt2..makin lama makin mengecil  mata...nak melihat pon susah...ada jugak terdetik dlm hati takut2 aku x bley melihat lg ke..mmg gempar la malam td..abis 1 rumah x tdo disebabkan hal nie ekekekeke..

terus siap2 g spital,ye la mane ade klinik muka malam2 cam tue..mak aku risau sbb nie 1st time kot terjadi pada aku..sebelum nie Alhamdulillah aku x pernah diserang penyakit yg serius..mlm td tgk cermin, aku dah bley berdiri sebelah alien da, sebab sama rupa..huhu..mata membengkak, mata sepet mmg cam makhluk asing..

masa kat spital, masa nk tunggu doktor check, tiba2 bengkak mata dah surut..mata aku da sedikit besar...so masa jumpa doktor, mata dah kurang bengkak..jadi doktor kata x de ape2 yg serius.. (kalaulah dia tgk mata aku masa mula2 td, konpem dia pon x tau mane 1 aku mane 1 alien :D) Doktor pon x cakap ape2..maybe dia ingat bengkak biasa kot.. so bglah mc 1 hari..(yeay, hari nie aku cuti)

Hari nie, Alhamdulillah mata aku dah semakin pulih..pelik pon ade sebab bengkak mata tue dah surut sgt2.. nk kata doktor bg ubat mata, x de pon kot..doktor hanya bagi aku pil selesema n ubat gatal..(padahal mata aku da x gatal pon..) Jadi kesimpulannye, mata aku membengkak di kedua2 belah mata serentak hanya pada 1 malam.. aku rase kalu aku cerita kat org pon org x kan percaya.. sbb bengkak mata selalunye take few days utk sembuh.. 

Misteri betul..dtg tiba2, surut pon dalam masa yg singkat.. puncanye pon x tau kenapa..apa2pun mungkin itu peringatan dr Yang Maha Esa supaya aku sentiasa berhati2 dlm menggunakan anugerah Dia yg tak ternilai tue.. tue pun 'sikit je balasan yang Dia bagi', belum lagi Dia bagi balasan yg lagi besar..Masa nielah aku terasa betapa AMAT BERHARGANYA ANUGERAH dr Dia..




p/s : Penyakit sebagai ujian dan kaffarah... =)

2 comments:

farah_ichigo said...

akak.. mata dah ok x? lama dh x bual2 ngan akak.. apa khbr akak?

SheiLa said...

Alhamdulillah mata dah fully recovered... Tue la psl..kite pun da lama x bjumpe kan? Farah skang kat mane? Da grad kan?