Wednesday, May 20, 2009

My First Interview

"Apa hobi awak?"
"Hobi saya menonton bola sepak."

"Owhh..awak sokong pasukan mana?"
"Chelsea."

"Kenapa awak minat Chelsea? Macam mana boleh minat bola?"
"Sebenarnya saya start minat Chelsea masa saya tgk game antara Chelsea dan Manchester United. Masa tue Zola ada scorekan gol utk Chelsea. Saya suka tengok Zola main. Sejak itu saya sokong pasukan Chelsea."

"Sape jaringkan gol?"
" Gianfranco Zola." (Sebenarnya salah, masa tue, Zola assist gol Zenden, tp bukan Zola yg score gol. Aku silap cakap XD). "Dia dulu pemain Chelsea, tapi sekarang dia jadi manager West Ham".

"Ooh. Sebenarnya Chelsea pun team fav saya juga".
Sorang lg bertanya, "Sejak bila awak minat Chelsea?"
"Sejak tahun 2002."

"Ohh.."(tergambar ke'impress"an pada wajah mereka berdua :D)

"Sekarang ni sapa coach Chelsea?"
" Skang nie Guus Hiddink. Tapi Guus Hiddink kan jd coach Chelsea sementara waktu je, sbb dia terikat dengan Russia. Pas nie dia kena manage Russia balik. So skang, tak tau lg sape manager Chelsea."

"Owhh.."(tergambar lg ke"impress"an di wajah mereka :DD)


Itulah di antara sebahagian temubual aku dgn para interviewer. Actually today I've interview in Shah Alam. Memula aku agak nervous, almaklumlah, this is my 1st time to be interview.

Bila melangkah masuk ke opis, aku nampak ada sorang lg girl yg tgh tunggu utk diinterview. Aku dikehendaki oleh akak receptionist (kot?) utk isi borang dan hantar resume. Sementara aku isi borang, girl yg dgn aku td dipanggil masuk ke bilik utk diinterview. Masa tue aku dah menggeletar dah. Memang nervous tahap gaban masa tue. "Apa la soalan yg org tue nk tanya nnt?" "Boleh ke aku jawab soalan dia?" "Garang ke interviewer tue?" Macam2 persoalan yg bermain di pikiran. Tapi aku cuba tenangkan diri. Selawat banyak2.

Pas abis je aku isi borang dan hantar resume kat kak receptionist (Kak Aida namanya. Cun gilosss! Putih, bertudung). "Woahh..pas nie giliran aku plak!", bisik hati kecilku..ahaks..

Memang pon. Tak sampai pun seminit, aku dah dipanggil oleh Kak Aida td utk masuk ke bilik utk diinterview. Sempat lg aku senyum kat dia, buat2 tenang kononnya. Padahal dah berpeluh luar dan dalam.

Masuk je bilik interview, aku terus bagi salam dan hulurkan fail yg berisi sijil2 kat interviewer tu. Ada 2 org interviewer, dua2 lelaki. Umur pon dalam lebih kurang 29thn ke atas.

Cam biasa dia suh aku kenalkan diri. Memula aku speaking la, sbb dia pon tanya dlm bi. Sementara tue, sorang lg duk tengok sijil2 aku. Aku pon sehabis baik, introduce myself dan cakap je yg bersangkutan dgn diriku ini. (actually aku ada buat skrip berkenaan soalan nie..mmg nampak sangat aku menghapal..hehe)

dah abis tue, dorang suh aku cakap lagi..aku pon cakap la nape aku nk keje sini..bla bla bla..
dah abis terangkan tue, dorang suh aku cakap lg! aku dah x tau nk cakap ape. last2 dorang tanya, apa hobi awak? dr situ bermulalah peristiwa yg aku telah taipkan di atas..

hahaha..bila dipikir2kan balik, kelakar plak rasa. Mmg kelakar pon. Aku kuar je dr bilik tue rasa asyik nk gelak je. Senyuman tak lekang dibibir. Gila kentang beb! Masa diinterview duk citer pasal bola!! Haha. Aku rasa, masa citer pasal bola tue la confidence aku berada pada tahap tertinggi sekali..hehe. Aku nie kan, kalau dah bercakap pasal bola especially Chelsea, mmg lupa daratan terus! Tak sedar diri! hehee..(*masih teringat adegan masa en zizan tanya pendapat aku pasal Chelsea in the middle of meeting! En iman & team GIAD yg lain dah gelak guling2 dah. Depa kata aku tak sedar diri masa cakap pasal Chelsea..eheh*)
-proud to be Chelsea's fan- :D

So far, Alhamdulillah, interview tue berjalan dgn lancar. Tak sangka simple je interviewnya. Tak sampai 15 minit pun. Pada aku, dapat ke x kerja itu, totally ok! (zenzen daijoubu!) Yang penting, aku dah buat sehabis baik. Terpulang pada rezeki la kan. Tapi, aku memang rasa gembira sangat sbb my 1st interview went so well! At least with 1st interview nie, aku dah ada confidence dan pengalaman utk pergi ke interview yg seterusnya!~..


sekadar gambar hiasan



*masih tersenyum2 lagi mengenangkan peristiwa di atas* XD XD XD

p/s: dah macam cerpen pendek plak post aku kali nie :D




4 comments:

aLeYa said...

good sheiLa..jgn rase inferior lagi kay..now u noe which part will make ur confidence become top of da top..u have an interest dat make u different from others..so keep it up..gambatte!!~

sheila said...

thanks a lot for the encouraging words, aleya!
hope u'll success in ur interview too^^

Anonymous said...

hahahha .. kelakar la citer interbiu u tuh? tingat lagi u ckp time meeting tu ... bila boss tanye "ape pendapat u about chelsea ntok this season?" .. u cakap ..."kitorg ... bla2..bla2 .." tu yg kitorg gelak guling2 tuh sbb mcm u lak coach nyer .. heheh

gud luck for ur coming interview sessions .. :)

sheila said...

hehe..biasalah..saya nie coach x rasmi chelsea..
actually saya pon x perasan saya cakap macam tu masa boss tanye pasal chelsea..hehe

thanks kak ct^^